Monday, March 19, 2012

Ayam Percik




Buat ni as part of BBQ dishes masa pakcik buat gather gather kat rumah baru baru ni.

Lebih tu simpan dalam freezer and bila nak makan just grill dalam oven saja.

Ayam Percik
Source: Pakcik (given to me easily abt 30 yrs ago)

1 ekor ayam, potong ikut suka (makcik guna drumstick/wings)

Bahan perap

6 ulas bawang merah
1 " halia
Gula
Garam

Mesin/tumbuk semua & perap ayam (1/2 jam ok, semalaman pun lagi ok)

Kuah:

8 ulas bawang merah (mck guna 1 bwg besar)
1/2" halia
8 cili kering (mck guna yg dah siap blend)
1/2 tsp belacan
1 tsp gula
1 Tbsp cili sauce
Garam secukup rasa
Tepung jagung (agak dlm 2 tsp)
1 Cup santan
2 batang serai (yang ni mck tambah)

Note: Ikut suka banyak mana cili...kalau tak letak langsung pun boleh

Letak semuanya dalam blender, campur sikit air dan mesin halus.
Masak atas api perlahan, kacau selalu
Dah mendidih sikit, rasa secukupnya, tutup api.


  • Letak ayam perap tadi di atas grill
  • Agak separuh masak, percikkan/sapu ayam dengan kuah tadi
  • (mck angkat & celupkan saja ayam dalam kuah tu)
  • Bakar semula hingga masak garing

Masa nak hidang, perciklah lebihan kuah tu atas ayam






8 comments:

  1. percik.....huh terliur....sedap giler
    kalau bulan puasa baru banyak dijual

    ReplyDelete
    Replies
    1. bulan puasa, benda2 camni saja yg boleh bukak selera...

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. amboi mak cik, bertongkol-tongkol ayam...

    ReplyDelete
  3. nak resepi air asam...nampak sgt sedap

    ReplyDelete